MUNTSTUKKEN


Muntstukken
- 13e-16e eeuw en drachme uit de Ie eeuw v.Chr.
- Zilver / Goud / Koper
- Frankrijk
De bovenaan getoonde drachme onderscheidt zich van de rest van de muntstukken, want deze dateert uit de Ie eeuw v.Chr. Deze werd geslagen door de Keltische stam van de Volques Tectosagen, gevestigd in de regio van Toulouse.
De andere muntstukken hebben alle de Franse lelie, het embleem van het Franse koninkrijk, aangezien ze allemaal per koninklijk besluit gecreëerd werden. We vinden ook verschillende andere symbolen: het kasteel van Tours, een kroon, een kruis, … en Latijnse inscripties die de koning benoemen.

Muntstukken
- 11e-19e eeuw (van links naar rechts)
- Koper, zilver, brons en legering
- Vesting van Penne
Deze muntstukken zijn allemaal gevonden tijdens de archeologische opgravingen in de vesting. Hiermee konden diverse dateringen bevestigd worden, zoals de platte koorafsluiting van de kerk, gedateerd in de 12e eeuw dankzij een obool van de bisschop van Cahors (2e muntstuk van links).

Stadsgewichten
- Brons
- Mirepoix, Gaillac, Toulouse en Carcassonne
- Respectievelijke datums: 2e of 3e kwart van de 14e eeuw, 1291, 1239 en 13e eeuw
In de Middeleeuwen waren de gewichts- en lengtematen niet gestandaardiseerd; iedere stad had zijn eigen maten. Elk stadsgewicht, waarmee de massa van elk te kopen voorwerp of voedsel geëvalueerd kon worden, had dus een andere massa, die er soms op ingeschreven stond.
Zij kenmerkten zich door de aanduiding van de stad waar zij uitgegeven waren. Zo zien we bijvoorbeeld op het gewicht van de stad Toulouse het kasteel Narbonnais met drie torens. Dat van Mirepoix vermeldt rechtstreeks de naam van de stad “Mirapic” en toont zijn “rode blazoen met een gouden vis en een faas”.


Valsemuntersatelier
- 17e eeuw
- Regenput van de vesting van Penne
In 2017 legden de archeologische opgravingen van de vesting een valsemuntersatelier bloot, dat in de 17e eeuw actief was en de toen niet meer in gebruik zijnde regenput als schuilplaats had.
Meerdere voorwerpen werden gevonden: platen van lood, glasplaten, een smeltkroes om de legeringen te smelten en valse munten.
Bij deze presentatie hoort een staaf, waarschijnlijk van lood, versierd met een kruis pattée (donatie van Pierre Malrieu).

Offerblok
- 15e eeuw
- Smeedijzer en eikenhout
- Hoogte: 30 cm
- Frankrijk
Dit offerblok, een soort collectebus, stond in de kerk om de gaven in contanten van de gelovigen te collecteren. Deze gaven konden bestemd zijn voor de armen (aalmoes) of voor het onderhoud van het kerkgebouw (offerande). Dit offerblok werd rechtstreeks in de stam van een eik in vorm gehakt en uitgesneden. Het werd opengebroken en een van zijn armen is verdwenen.
