MARGARETHA VAN ANTIOCHË

Beeld van Margaretha van Antiochië
- 15e eeuw
- Polychroom eikenhout
- Hoogte 85 cm
- Frankrijk
De heilige houdt een pand van haar kleding in haar linkerhand en hield een Bijbel of een kruis in haar rechterhand, maar die is nu verdwenen. Het beeld heeft zijn originele polychromie behouden. De achterzijde van het in hoog-reliëf gebeeldhouwde beeld laat een dikke haardos zien.
Deze legendarische heilige werd aan het einde van de 3e eeuw geboren in Antiochië. Zij bekeert zich tot het christendom, legt de maagdelijkheidsgelofte af en wijst de avances van de Romeinse stadsprefect Olybrius af.
Volgens de legende werd ze opgeslokt door een draak, maar wist ze op wonderbaarlijke wijze zijn buik open te snijden met een Kruis en hier ongedeerd uit te komen.
Om die reden wordt ze vaak “op een draak gehesen” afgebeeld. Volgens Jacques de Voragine in La Légende dorée (13e eeuw) zou ze de draak vertrapt hebben en hem zo verslagen hebben. Haar martelaarschap is daarmee niet voorbij en ze wordt uiteindelijk onthoofd.
Deze traditionele voorstelling in de middeleeuwse verbeelding toont de draak, een onheilbrengend en verleidend monster dat bestreden wordt door het geloof en de christelijke denkwijze. Het christendom heeft van de draak het symbool van het Kwaad en het heidendom gemaakt.
DE HEILIGE MARGARETHA EN DE KERK VAN DE VESTING
Margaretha is de patroonheilige van de kerk van het castrum van Penne, die al sinds het jaar Duizend op de uitstekende rots staat en waarvan u tegenwoordig de overblijfselen in de donjonruimte kunt vinden.
In 1384 wordt de kerk van het kasteel van Penne vermeld onder haar hagiotoponiem, Margaretha, in een door Raimond van Caussade gezworen eed voor een akkoord met de burggraaf van Bruniquel op “het altaar van de heilige Margaretha van het kasteel van Penne”. Tijdens zijn bezoek aan de ruïnes van het kasteel in 1821 stelt de erudiet en archeoloog Alexandre Du Mège eveneens vast dat deze aan Margaretha is gewijd en stelt hij dat men hier vroeger “met veel eerbied een beeld van de heilige toonde”, dat op het moment van zijn komst vernietigd was en vervangen werd door een nieuw beeld van de heilige, tentoongesteld in de kerk van het stadje Penne.
Vermeld dient te worden dat deze wijding aan de heilige Margaretha zeer weinig voorkwam in het middeleeuwse Zuid-Frankrijk.
De Heilige Margaretha van Antiochië, albast en sporen van verguldsel, rond 1475, Toulouse ( ?), Metropolitan Museum of Art. 39 cm hoog.
Modillon dat de heilige Margaretha bij het uit de draak komen voorstelt, Saint-Antonin-Noble-Val
